matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rownanie :(((
sad:
jak rozwiazac takie rownanie nei widze co mozna wylaczyc przed nawias
x
3
−4x
2
+x+6
10 paź 14:40
pigor:
..., w(x)= x
3
−4x
2
+x+6=0 i w(−1)=0 , zatem np. tak :
x
3
−4x
2
+x+6= 0
⇔ x
3
+x
2
−5x
2
−5x+6x+6= 0 ⇔ x
2
(x+1)−5x(x+1)+6(x+1)= 0 ⇔ ⇔ (x+1) ( x
2
−5x+6= 0 ⇔
(x+1)(x−2)(x−3)= 0
⇔
x∊{−1,2,3}
. ...
10 paź 14:48