Rozwiaz w zaleznosci od parametru p∊R rownanie
Marcin: Rozwiaz w zaleznosci od parametru p∊R rownanie
(1−p)(|x+2|+|x|)=4−3p
10 paź 13:40
Marcin: bump
10 paź 14:10
Monika: 1 przedział: x<−2
(1−p)(−x−2−x)=4−3p
2 przedział: x∊<−2,0)
(1−p)(x−2−x)=4−3p
3 przedział x≥0
(1−p)(x+2+x)=4−3p
potem liczysz i jako wynik bierzesz sumę przedziałów
10 paź 14:25
pigor: ..., np. tak : dane równanie
(1−p)(|x+2|+|x|)= 4−3p
dla :
1) 1−p=0 ⇔
p=1 ⇒ 0=1 − równanie
sprzeczne ; albo gdy
4−3p=0 ⇔
p=43 ⇒ |x+2|+|x|= 0 ⇔ |x+2|= −|x| −też
sprzeczne,
a więc nie istnieje p takie, że 1−p=4−3p=0, kiedy byłoby nieoznaczone
2) gdy
p≠1 i p≠43 i (1−p)(|x+2|+|x|)=4−3p ⇔
⇔ |x+2|+|x|=
4−3p1−p i
4−3p1−p >0 ⇒
3p−4p−1> 0 ⇔
⇔ (3p−4)(p−1)>0 ⇔ 3(p−
43)(p−1)>0 ⇔
p< 1 lub
p >43 ⇔
⇔
p∊(−∞;1) U (43;+∞) − równanie
oznaczone . ...
10 paź 14:34
KUZDE: zadanie z AGH na indeks
10 paź 15:26
pigor: ..., no to Pan(i)
Marcin nie popisał(a) się

, a ja tu . ...

"sprzątam""
10 paź 15:51
luki: oO szukałem podobnych zadan, bo przerabiam teraz rownania z parametrem
i ja robie tak :
sprawdzam dla wszystkich przedzialow liczbe rozwiazan i mam takie cos:
dla x ≤ −3
x = 3m / m + 1
dla −3 < x < 0
0 = m + 3 / m −1
itd.
to teraz odp. jest
dla x ∊ ( −∞ −3 > U < 8 ,∞ ) 1 rozwiazanie
dla x ∊ ( −3, 8 ) 0 rozwiazan
dla x ∊ ( −3 , 0 ) i m = −3 nieskonczenie wiele rozwiazan
?
czy to do jakiego x nalezy przedzialu pomijam, bo jak rysuje funkcjie f(x) i g(m) to calkiem
inaczej wychodzi wynik bo ja zawsze mialem przykalbdy ,ze g(m) = m , a tutaj mi wychodzi g(m)
jako funkcja homograficzna
10 paź 18:05
luki: 
moze ktos rozwiazac np.
znajdz liczbe rozwiazan rownania (m−2)( lx−1l + lx+3l ) = 2m + 3 w zaleznosci od parametru m
10 paź 19:21