pomoze ktos?
Michał:

Na diagramach przedstawiona zestawienie ocen semestralnych z matematyki w pewnej klasie (z
podzialem na dziewczeta i chlopców). Oblicz ile procent uczniow otrzymalo ocene dobra a ile
ocen pozytywna.
10 paź 13:40
Monika: 1) Obliczamy liczbę uczniów
Dziewczęta: 1+2+1+2+3+2 = 11
Chłopcy: 2+1+3+4+2+1=13
Razem: 24 uczniów
Ile osób otrzymało ocenę dobrą?
2 dziewczynki oraz 4 chłopców, co nam daje łącznie 6 osób
6osób spośród 24 = 624*100% = 14*100% = 25%
Ocena pozytywna to każda poza '1'
Wiemy, że 1 dostała 1 dziewczynka i 2 chłopców czyli 3 osoby.
Pozostałe 21 osób dostało ocenę pozytywną, czyli 2124*100%=87,5%
10 paź 14:29