Parametr
Paula: Dla jakich wartosci parametru m ∊ R równanie:
(x2 + 1/a2x − 2a) − (1/2 − ax)=x/a
a) ma dwa pierwiastki rzeczywiste,
b) ma jeden pierwiastek rzeczywisty,
c) nie ma pierwiastków rzeczywistych?
10 paź 11:55
Monika: a) 2 pierwiastki rzeczywiste będą wtedy, gdy Δ>0
b) 1 pierw. rzeczywisty dla Δ=0
c) brak pierw. dla Δ<0
10 paź 14:32
Monika: na początku musisz też sobie to równanie ładnie przekształcić:
x
2+
1a2x−2a −
12+ax =
xa
x
2 + x(
1a2+a−
1a) −2a−
12=0
Δ=b
2−4ac
a=1
b=
1a2+a−
1a
c=−2a−
12
Podstawiamy i liczymy
10 paź 14:35