nierówność
Paula: Dla jakich wartosci parametru m ∊ R nierównosc:
(2m − 3)x2 + (6 − m)x +1/7(m − 9) > 0
jest spełniona dla kazdej liczby x ∊ R?
10 paź 11:00
ICSP: Dwa przypadki :
1o a = b = 0 ⋀ c > 0
2o a > 0 ⋀ Δ < 0
10 paź 11:03
Paula: I trzeba połączyć te dwa warunki?
1' m=3/2
m= 6
m>9
2' m>3/2
m∊R
Dobrze jest tak? I co dalej?
10 paź 11:09
ICSP: | | 3 | | 3 | |
1o warunek jest sprzeczny bo a = 0 ⇒ m = |
| , b = 0 ⇒ m = 6 i ponieważ |
| ≠ 6 |
| | 2 | | 2 | |
dostajemy sprzeczność
| | 1 | |
Δ = |
| (144 − m2) < 0 ⇒ |m| > 12 ⇒ m ∊ (− ∞ ; −12) ⋁ (12 ; +∞) |
| | 7 | |
Z drugiego warunku mam wiec m ∊ (12 ; +
∞)
Ostateczna odpowiedź to suma rozwiązań ze wszystkich przypadków (1
o oraz 2
o ) : m ∊ (12 ; +
∞)
o ile się nigdzie nie pomyliłem.
10 paź 11:15
Paula: Jak wychodzi Ci ta Δ, bo tam przecież trzeba dać na poczatku (6−m)2 ?
10 paź 11:22
ICSP: (6 − m)2 = m2 − 12m + 36
10 paź 11:23
ICSP: czyli ogólnie :
| | 4 | |
Δ = (6 − m)2 − |
| (m−9)(2m−3) |
| | 7 | |
10 paź 11:23
Paula: A możesz całkiem rozpisać Δ, bo wychodzi mi cały czas inaczej.. Zobaczę wtedy gdzie robię błąd
10 paź 11:32
ICSP: | | 4 | |
36 − 12m+ m2 − |
| (2m2 − 21m + 27) = |
| | 7 | |
| | 8 | | 108 | |
= 36 − 12m + m2 − |
| m2 + 12m − |
| |
| | 7 | | 7 | |
| | 1 | |
= |
| ( 252 + 7 m2 − 8m2 − 108) = |
| | 7 | |
10 paź 11:41
Paula: Już wiem!

Bardzo dziękuje
10 paź 11:51