prosze o pomoc i jakies wskazówki
cargo: x+2 < √x+14
9 paź 23:32
PuRXUTM: założenia
9 paź 23:33
ZKS:
Dla ułatwienia podstaw sobie
√x + 14 = t ≥ 0 ⇒ x = t2 − 14.
9 paź 23:33
cargo: czemu zmiana znaku na ≥ ?
9 paź 23:35
cargo: zalozenia
x+14≥0
x≥−14 ?
9 paź 23:36
ZKS:
Jaka zmiana znaku? Nawet nie zapisałem nierówności Twojej.
9 paź 23:37
cargo: to skad to t i znak ≥
9 paź 23:39
ZKS:
Stąd że skoro √x + 14 = t to te t przyjmuje tylko wartości nieujemne.
9 paź 23:43
cargo: no ok i mi wyszlo cos takiego ze na 2 sposoby wiec:
I. zał. x+14≥0 II. x+2 <
√x+14 |
2
x≥−14 x
2 + x − 10< 0
Δ<0 sprz. czyli nie moge podniesc do
2 bo pod pierwiastkiem nie
jest dodatnio
x∊<−14;
∞)
dobrze
9 paź 23:51
ZKS:
Nie. Zaproponowałem sposób. Dziedzina jest dobrze wyznaczona.
Jak Ci wyszła Δ < 0 w nierówności
x2 + x − 10 < 0
przecież widać że współczynnik przy najwyższej potędze i wyraz wolny są różnych znaków
więc Δ na pewno jest nieujemna.
9 paź 23:55
52: x+2<√x+14 /2
(x+2)2<x+14
x2+4x+4<x+14
x2+3x−10<0
Δ=9+40=49 √Δ=7
x=−5 v x=2
rysujesz parabole z ramionami do góry i przecinasz oś OX w miejscach −5 i 2 i odzczytujesz
10 paź 00:00
ZKS:
Nie można tak zrobić.
10 paź 00:01
ICSP: 52 fatalne rozwiązanie
10 paź 00:01
52: hmm czemu ?
10 paź 00:02
Trivial:
52, przykład do przemyślenia:
−2 < 1 OK /2
4 < 1 hmm?
10 paź 00:04
ZKS:
Przykład
−2 < 1 prawda ale podnosząc stronami do kwadratu otrzymujesz
4 < 1 z prawdy wyszła sprzeczność.
10 paź 00:04
52: No tak faktycznie, skopałem
10 paź 00:05
Trivial: ZKS, co to za bezczelne kopiowanie?
10 paź 00:05
ZKS:
Trivial identyczny przykład hmm?
10 paź 00:05
ZKS:
Haha.
10 paź 00:06
ZKS:
Najpierw zauważasz że jeżeli lewa strona jest ujemna a prawa zgodnie z tym że pierwiastek
stopnia parzystego przyjmuje tylko wartości nieujemne mamy rozwiązanie (oczywiście
argumenty też muszą należeć do dziedziny). Następnie zakładasz że lewa strona jest
nieujemna i wtedy możesz spokojnie podnieść do kwadratu.
10 paź 00:08
52: teraz tak patrząc w zeszyt to sprawdzamy miejsca zerowe czy są prawdziwe.. jeśli tak to
zostawiamy jeśli nie no to odrzucamy
10 paź 00:11
ZKS:
Tutaj masz nierówność nie równanie.
10 paź 00:13
52: albo
I x∊<−14,−2) II x∊<−2,∞)
i rozwiązywać w takich przedziałach
10 paź 00:14
52: I II
L≤0 P≥0 L≥0 P≥0
x∊∅ i tu liczymy to co wcześniej naliczyłem
x=−5 v x=2
x∊(−5,2)
x∊<−2,+∞)
Odp.x∊<−2,2)
tak ?
10 paź 00:19
ZKS:
Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem.
Albo skorzystaj z podstawienia co podałem na początku zadania.
10 paź 00:22
52: Ide spać, nie mam siły.
Dobranoc ; )
10 paź 00:25
pigor: ..., no to może ktoś zechce np. tak ...

pobawić się
swoimi szarymi komórkami :
x+2 < √x+14 /+12 i x+14 ≥0 ⇔ x+14 <
√x+14+12 (*)
x ≥−14 ⇒
⇒
√x+142−
√x+14−12 < 0 ⇔
√x+142−
√x+14−12 < 0 ⇔
⇔
√x+142− 4
√x+14+3
√x+14−12< 0 ⇔
√x+14(
√x+14−4)+3(
√x+14−4)< 0 ⇔
⇔ (
√x+14−4) (
√x+14+3)< 0 ⇔
√x+14−4<0 ⇔
√x+14< 4 /
2 stronami ⇔
⇔ x+14< 16 , stąd i z (*) ⇔
−14 ≤ x < 2 ⇔
x∊ [−14; 2) . ...
10 paź 00:28
ZKS:
Dobranoc.
10 paź 00:28
pigor: ..., ale można też robić np. tak :
x+2<√x+14 ⇔
⇔ (x ≥−14 i x+2<0 i x+2<
√x+14)
lub (x ≥−14 i x+2≥0 i x+2<
√x+14) ⇔
⇔ (x ≥−14 i x<−2 i x+2<
√x+14)
lub (x ≥−14 i x≥−2 i x+2<
√x+14 /
2 stronami) ⇔
⇔ (*)
−14 ≤ x < −2 lub ( (**)
x≥−2 i x
2+4x+4<x+14) ⇒ x
2+3x−10 < 0 ⇔
⇔ (x+5)(x−2< 0 ⇔
−5< x< 2, a stąd i z (*), (**)
−14≤ x<−2 lub
−2≤ x< 2 ⇔
⇔
−14 ≤ x < 2 ⇔
x∊ [−14; 2) − szukany
zbiór rozwiązań . ...
10 paź 00:49
pigor: ..., no i ja też DobraNoc . ... )
10 paź 00:51