kombinacja liniowa wektorów
izy: Bardo proszę o pomoc
Sprawdzić, czy wektor y jest kombinacją liniową wektorów x1, x2,...,xk , gdy:
y = [1,−4] , x1 = [1,−2] , x2 = [−1,1] , x3 = [5,1]
Doszedłem do tego:
1=α−β+5γ ⋀ −4=−2α+β+γ dobrze?
Dalej się gubię...
9 paź 23:11
PW: Łatwiej byłoby pokazać, że jest liniową kombinacją dwóch (współczynnik przy trzecim będzie
wtedy zerem).
9 paź 23:18
izy: Super dzięki ...hmmm albo wystarczy, że 2 z nich są po prostu wektorami liniowo niezależnymi?
np. gdy x1 i x3 są liniowo niezależne to wtedy za ich pomocą wyznaczymy (kombinacja liniowa)
jakikolwiek wektor na płaszczyźnie czyli np. y i wszystkie inne? Dobrze to rozumiem?
9 paź 23:29
PW: Tak, taki jest sens tego zadania − właśnie sprawdzić, czy student rozumie to co napisałeś
(przestrzeń dwuwymiarowa, a więc dwa wektory liniowo niezależne tworzą bazę), ten trzeci jest
zbędny, można przy nim postawić współczynnik zero, formalnie y będzie liniowa kombinacją
trzech podanych wektorów.
9 paź 23:37
izy: Znowu nie dam rady. Jak to idzie tutaj.
y = [1,0] , x1 = [1, 2] , x2 = [a,−1] , gdzie a∊ R jest parametrem;
Odpiszcie proszę
9 paź 23:38
PW: (nawiasy okrągłe, bo nie ma możliwości napisać kwadratowych).
Układ równań
| | ⎧ | 1•u+a•v=1 | |
| | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2•u+(−1)•v=0 | |
który można rozwiązać dowolną metodą.
Tak naprawdę idzie o to, żeby x
1 i x
2 nie były liniowo zależne (nie miały proporcjonalnych
współczynników), a więc od razu można powiedzieć jaki parametr a uniemożliwi rozwiązanie.
10 paź 00:04
izy: Dla a=−1/2 brak rozwiązań prawda

czyli dla a≠−1/2 wektor y jest kombinacją liniową wektorów
Bardzo dziękuję
10 paź 00:20