wartość bezwzględna z parametrem
nb: dla jakich wartosci parametru m rownanie:
a) |x−1| = m, ma dwa dodatnie rozwiazania
b) |x+2| = m
2 − m, ma dwa ujemne rozwiazania
| | m+1 | |
c) |x−2| = |
| , ma dwa rozwiazania roznych znakow |
| | m−2 | |
bardzo prosze o pomoc
9 paź 22:34
Beti:
a) |x−1| = m
x − 1 = m lub x − 1 = −m
x = m + 1 x = 1 − m
rozwiązania mają być dodatnie, więc:
m + 1 > 0 i 1 − m > 0
m > −1 m < 1
ostatecznie:
m ∊ (−1,1)
9 paź 22:37
bezendu: a)
|x−1|=m m>0
x−1=m x−1=−m
x=m+1 x=−m+1
m>0 i m<1 rozważ te dwa przypadki
9 paź 22:38
nb: no właśnie w odp jest, że m∊(0,1)
9 paź 22:39
Piotr 10: c) najlepiej graficznie.
Narysuj wykres funkcji Ix−2I wpierw
9 paź 22:39
ZKS:
Spójrz na rozwiązanie bezendu.
9 paź 22:39
Beti: no tak, sorry, zapomniałam, że na początku też jest m i trzeba zacząć od tego, że m>0
9 paź 22:40
bezendu: Wystarczy rozważyć tylko dwa przypadki
9 paź 22:41
ZKS:
c) zrobione algebraicznie
| | m + 1 | |
zał. |
| ≥ 0 ⇒ m ∊ (−∞ ; −1] ∪ (2 ; ∞) |
| | m − 2 | |
| | m + 1 | | m + 1 | |
x − 2 = |
| ∨ x − 2 = − |
| |
| | m − 2 | | m − 2 | |
| | m + 1 | | m + 1 | |
x = |
| + 2 ∨ x = 2 − |
| |
| | m − 2 | | m − 2 | |
| m + 1 | | m + 1 | |
| + 2 > 0 ∧ 2 − |
| < 0 |
| m − 2 | | m − 2 | |
| 3m − 3 | | m − 5 | |
| > 0 ∧ |
| < 0 |
| m − 2 | | m − 2 | |
(m − 1)(m − 2) > 0 ∧ (m − 5)(m − 2) < 0
m ∊ (−
∞ ; 1) ∪ (2 ;
∞) ∧ m ∊ (2 ; 5) ∧ m ∊ (−
∞ ; −1] ∪ (2 ;
∞) ⇒ m ∊ (2 ; 5).
9 paź 22:46
bezendu:
b) |x+2|=m2−m m2−m=b
b>0
|x+2|=b
x=b+2 x=−b+2
b+2>0 −b+2>0 −b>−2
b>−2 i b<2 i b>0
znowu analogicznie rozważamy tylko dwa warunki
b<2 i b>0
9 paź 22:49
bezendu:
ZKS rzuć okiem na moje rozwiązanie do c)
9 paź 22:50
nb: dziekuje a i b ogarniete

a moze jakas podpowiedz do przykladu c ?
9 paź 22:51
ZKS:
Poprawka do bezendu
...
|x + 2| = b
x = b − 2 ∨ x = −b − 2
9 paź 22:51
nb: dobra bardzo dziekuje, stronka sie nie odswiezyla
9 paź 22:52
ZKS:
bezendu a gdzie Twoje rozwiązanie c)?
9 paź 22:53
bezendu:
Racja pomyliłem znaki

Ale skoro sobie już poradziłaś to nie poprawiam.
9 paź 22:54
bezendu:
''Moja'' rozwiązanie do c) jest już podane 22:46.
9 paź 22:55
ZKS:
Aha tutaj się schowało.
9 paź 22:56
nb: ale skoro tak swietnie Wam idzie, a ja zupelnie parametrow nie ogarniam

to mialabym prosbe o
jeszcze jedno zadanie
9 paź 22:58
nb: dla jakich wartosci parametru m rownanie :
a) |x+1| = mx ma rozwiazanie
b) |x−1| + |x+1| = m nie ma rozwiazania
c) |x+1| − |x−1| = mx + m − 2 ma nieskonczenie wiele rozwiazan
jest jakas zasada rozwiazywania takich zadan ?
9 paź 23:00
ZKS:
Masz trzy rozwiązania to możesz spróbować teraz sama. Możesz wrzucić gdzie się zacinasz
albo masz problem.
9 paź 23:00
ZKS:
Rozwiąże podpunkt c) a Ty w ten sposób robisz pozostałe.
|x + 1| − |x − 1| = mx + m − 2
dla x < −1
−x − 1 + x − 1 = mx + m − 2
mx + m = 0
m(x + 1) = 0 ⇒ dla m = 0 mamy nieskończenie wiele rozwiązań
dla −1 ≤ x < 1
x + 1 + x − 1 = mx + m − 2
(m − 2)x + m − 2 = 0
(m − 2)(x + 1) = 0 ⇒ dla m = 2 mamy nieskończenie wiele rozwiązań
dla x ≥ 1
x + 1 − x + 1 = mx + m − 2
mx + m − 4 = 0
aby to równanie miało nieskończenie wiele rozwiązań
m = 0 ∧ m − 4 = 0 ⇒ sprzeczność.
Ostatecznie dla m = 2 ∧ m = 0 mamy nieskończenie wiele rozwiązań.
9 paź 23:06
nb: no wlasnie zupelnie nie wiem jak zaczynac zad z parametrami, chodzi o same zalozenia, bez
calkowitego rozwiazywanie od gory do dolu
9 paź 23:06
nb: ok, bardzo bardzo Ci dziekuje
9 paź 23:07