Równania i nierówność
Bartek123: Witam, bardzo bym prosił o rozwiązanie następujących przykładów... niestety nie posiadam
rozwiązań i nie mam pojęcia czy w ogóle dobrze się za nie zabieram. Pozdrawiam
| | 4 | | 1 | | 3 | |
1. |
| − |
| = |
| |
| | x+√x2+x | | x−√x2+x | | x | |
2. x
2 + |x−1| = 1
9 paź 22:25
Aga1.: 2)
Dla x≥1
mamy
x2+x−1−1=0
rozwiąż
dla x<1
x2−x+1−1=0
Oblicz.
9 paź 22:29
Bartek123: drugi trzeci wiem jak rozwiązać, chciałbym jedynie żeby ktoś potwierdził to swoimi wynikami. A
co z 1? bo z nim mam spory problem...
9 paź 22:40
Mila:
1)x≠0
| 4*(x−√x2+x)−1*(x+√x2+x) | | 3 | |
| = |
| |
| (x−√x2+x)*(x+√x2+x) | | x | |
| 4x−4√x2+x−x−√x2+x) | | 3 | |
| )}= |
| |
| (x2−x2−x | | x | |
3x−5
√x2+x=−3
3x+3=5
√x2+x
9 paź 23:14
Bartek123: Dziękuję bardzo Mila

Mógłby ktoś podać wyniki do 1 i 2? Może ktoś posiada tę książkę z
której one są? (niestety nie znam tytułu, wiem, że to zadania 2.19F, 2.21E 2.20E)
9 paź 23:41