v
Piotr 10: Narysuj w układzie współrzędnych prostą k, daną równaniem parametrycznym:
x=−2+3t
y=1−2t , t∊R
Wyznaczyć z pierwszego równania t, i wstawić do drugiego równania i wyliczyć y tak?
9 paź 22:03
Aga1.: Tak.
9 paź 22:15
Piotr 10: dzięki
9 paź 22:21
Mila:

A=(−2,1) − punkt przez ktory przechodzi prosta
v
→=[3,−2] wektor kierunkowy
9 paź 22:31
Piotr 10: 
dzięki
Mila ach te wektory
9 paź 22:35
Mila:
Nic trudnego.
[4,2] cztery kroki w prawo, dwa w górę
[−2,5] 2 kroki w lewo, 5 w górę
9 paź 22:42
Piotr 10: Wiem wiem

. Już patrzyłem tutaj na stronce wyjaśnione przez
Jakuba
9 paź 22:44
pigor: ...,
x=−2+3t i y=1−2t , t∊R ⇒ 3t= x+2 i 2t= 1−y ⇔ 6t=2x+4 i 6t= 3−3y ⇒
⇒ 2x+4= 3−3y ⇔
2x+3y+1= 0 − równanie ogólne prostej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a najlepiej to tak :
x=−2+3t i y=1−2t , t∊R ⇔ x+2=3t i y−1=−2t ⇔
| | x+2 | | y−1 | |
⇔ |
| = |
| − równanie kanoniczne tej prostej, czyli prostej o |
| | 3 | | −2 | |
wektorze kierunkowym u
→= [3,−2] i przez punkt P= (−2,1} . ...
9 paź 22:55