...
xxx: 1 rozwiazaniem nierownosci (x−4)2 +6<x2+2x+2 jest przedział
9 paź 21:52
irena_1:
x2−8x+14+6<x2+2x+2
−10x<−18
x>1,8
(1,8; ∞)
9 paź 21:54
xxx: Dzieki
9 paź 21:56
xxx: Dlugosc przekatnej kwadratu o polu 40cm2 wynosi
9 paź 22:00
xxx: to bedzie 4 √5
9 paź 22:06
Beti:
ze wzoru na pole:
P = a2 = 40
a = √40
a = 2√10
przekątna: d = a√2
d = 2√10*√2
d = 2√20
d = 4√5
9 paź 22:08
xxx: 1 zbadaj czy istnieje kat dla ktorego sin=3/4 oraz cos=1/5
2 wyznacz wspolczynniki b i c wielomianu W(x)=3x2−bx+c jesli W(1)=3 oraz W(−1)=0\
3 znajdz odleglosc poczatku ukladu wspolrzednych od prostej o rownaniu 2x+y=3
9 paź 22:17
krystek: 1. sprawdź czy sin2x+cos2x=1
9 paź 22:18
Beti:
1. Gdyby taki kąt istniał, to zachodziłaby zależność:
sin
2x + cos
2x = 1
trzeba to sprawdzić:
widać, że suma ułamków nie da 1, więc nie istnieje taki kąt, dla którego sin i cos mają podane
wartości
9 paź 22:23
Beti: 2. podstawiasz do wielomianu 1 i przyrównujesz to co otrzymasz do 3, a potem podstawiasz −1 i
przyrównujesz do 0:
w(1) = 3*12 − b*1 + c = 3−b+c
w(−1) = 3*(−1)2 − b*(−1) + c = 3+b+c
i teraz:
3−b+c = 3
3+b+c = 0
rozwiąż ten układ, np. dodając równania stronami
9 paź 22:26
Beti: 3. to zad. można zrobić na kilka sposobów. Jednym z nich jest zastosowanie wzoru na odległość
punktu od prostej:
najpierw przekształcam wzór prostej: 2x + y − 3 = 0
teraz podstawiam do wzoru:
| | |2*0 + 0 − 3| | | |−3| | | 3 | | 3√5 | |
d = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √22 + 12 | | √5 | | √5 | | 5 | |
9 paź 22:31