wzór funkcji liniowej
Asia: Podaj wzór funkcji liniowej która jest rosnaca oraz jej miejscem zerowym jest liczba −2. Czy
istnieje tylko jedna taka funkcja?
9 paź 21:49
irena_1:
f(x)=x+2
f(x)=3x+6
f(x(=5x+10
Takich funkcji jest nieskończenie wiele
9 paź 21:50
Asia: a czemu tak?
9 paź 21:57
Asia: jak do tego dojść?
9 paź 22:01
irena_1:
Miejsce zerowe funkcji f(x)=ax+b
ax+b=0
ax=−b
b=2a
Każda funkcja, w której b jest 2 razy większe od a i a jest dodatnie spełnia warunek, że jest
funkcją rosnącą o miejscu zerowym −2
9 paź 22:05