Pierwiastki i wzory skróconego mnożenia
Lubia: 3√36
−−−−−−−−−−−
3√4 + 3√6 + 3√9
Pomożecie?
9 paź 21:36
irena_1:
| 3√36 | | 3√36(3√3−3√2) | |
| = |
| = |
| 3√4+3√6+3√9 | | 3−2 | |
=
3√108−
3√72=4
3√4−2
3√9
9 paź 21:40
Lubia: Dlaczego 3−2 a nie 2−3 ?
9 paź 21:42
Lubia: i tam jest błąd na końcu, ale dzięki
9 paź 21:45
irena_1:
Tak, źle coś wcisnęłam.
Powinno być
=33√4−23√9
(3√4+3√6+3√9)(3√3−3√2)=3−2
9 paź 21:48
Lubia: kurde no okej,
chodzi mi o to, że b3 = 3, a u Ciebie wychodzi, że jest to a.
9 paź 21:50
irena_1:
(a−b)(a2+ab+b2)=a3−b3
(b−a)(a2+ab+b2)=b3−a3
Pomnożyłam przez (3√3−3√2), żeby nie mnożyć przez liczbę ujemną.
9 paź 21:51
Lubia: ok
9 paź 21:58