rownania nierownosci
Ew: rozwiaz rownanie nierownosc :
x√2−3 =x−1
9 paź 21:32
irena_1:
x√2−x=3−1
x(√2−1)=2 /*(√2+1)
x(2−1)=2(√2+1)
x=2(√2−1)
9 paź 21:34
Ew: ma wyjsc 2(√2+1)
9 paź 21:36
Ew: jak to zrobic ?
9 paź 21:38
krystek: Irena się pomyliła przy przepisywaniu , zauważ to.
9 paź 21:39
ZKS:
Spójrz na rozwiązanie które podała irena 1.
9 paź 21:40
irena_1:
W ostatniej linijce w nawiasie ma być +, a ja wpisałam − przez pomyłkę. Przepraszam.
Rozwiązanie jest dobre
9 paź 21:41
ZKS:
Tak poza tym to jest to równanie a nie nierówność jak to piszesz.
9 paź 21:42
Bizon:
po prostu literówka u irennki1
9 paź 21:42
Ew: dlaczego drugiej linijce mnozymy a nie dzielimy ?
9 paź 21:44
Ew: dlaczego drugiej linijce mnozymy a nie dzielimy ?
9 paź 21:45
ZKS:
Aby pozbyć się niewymierności przy zmiennej.
9 paź 21:46
irena_1:
Żeby nie dzielić przez liczbę niewymierną. Pozbywam się niewymierności przy zmiennej x.
9 paź 21:47
Ew: wlasnie sobie przypomnialam i wyszlo , dziekuje wam
9 paź 21:49