Pierwiastki, wzory skróconego mnożenia.
Kuti: Witam :
2
−−−−−−−
3√√5
Jak to rozwiązać? Nie było mnie ostatnio na lekcjach i niestety nie wiem.
−−−− − jbc to jest dzielenie (kreska ułamkowa)
9 paź 21:19
9 paź 21:24
magik: 2 : 6√5=26√5 : 5
chodzi pewnie o usuniecie niewymiernosci z mianownika
9 paź 21:24
Kuti: Mam rozwiązanie, ale jak do tego dojść?
9 paź 21:24
magik: przecież jest podane po kolei,
pierwiastek zwykły czyli ten co pokrywa 5 jest nazywany pierwiastkiem kwadratowym. jakby się
uprzeć można zapisać to tak 2√5. Teraz pierwiastek jest z pierwiastka, czyli te 3 i 2 sie
mnozy i wychodzi pierwiastek 6 stopnia. Usuwanie niewymiernosci z mianownika wygląda
następująco: Mnożysz tak aby usunąc pierwiastek z mianownika. Tutaj pomnożyliśmy przez 6√5
czyli na dole zostało 5 bo pierwiastek tego samego stopnia z ta sama wartoscia mnozony przez
ten sam pierwiastek daje nam liczbe pod pierwiastkiem bo x√y=y2=y*y no i liczebnik tutaj
tez pomnozylismy przez 6√5 i dlatego 2*6√5
pozdarwiam
9 paź 21:39
Lubia: dzięki
9 paź 21:40