bardzo pilne!!!!!!!!
pomocy pilne!!!!: oblicz pole trójkąta równoramiennego opisanego na okręgu o promieniu 4, którego jeden z kątów
ma miarę 150°. Wie ktoś jak do tego sie zabrać? dzięki z góry.
9 paź 21:13
pomocy pilne!!!!: rrrrr
9 paź 21:22
pomocy pilne!!!!: rrrrrrrrr
9 paź 21:25
pomocy pilne!!!!: rrrrrrrrrr
9 paź 21:27
Mila:
W której jesteś klasie?
9 paź 21:27
pomocy pilne!!!!: 3 liceum
9 paź 21:28
pomocy pilne!!!!: Podejrzewam, że trzeba poprowadzić bo każdego boku promień żeby utworzył z nim kąt prosty ale
co dalej to nie wiem
9 paź 21:29
pomocy pilne!!!!: rrrrrrrrrrrrrrr
9 paź 21:36
pomocy pilne!!!!: rrrrrrrrrrrr
9 paź 21:41
pomocy pilne!!!!: rrrrrrrrrr
9 paź 21:43
Mila:

α=30
o
O − punkt przecięcia dwusiecznych kątów wewnętrznych
r=4
∡COK=15
o
W ΔCOK:
cos15 oblicz z zależności cos30=2cos2(15)−1
| √6+√2 | | 4 | |
| = |
| oblicz długość CO |
| 4 | | |CO| | |
|CD|=h=4+|CO|
dalej próbuj sam, będą kłopoty, to pytaj.
9 paź 21:49
pomocy pilne!!!!: obliczyłem odcinek |CD|= r(√6−√2)+r=4(√6+√2)+4, dobrze? co dalej?
9 paź 22:00
pomocy pilne!!!!: przepraszam tam powinno być −√2
9 paź 22:01
Mila:
Spokojnie, szukam innej drogi, bo brzydkie wyniki, masz odp.?
CD też mam takie.
tg15=2−√3, licz DB z ΔCDB
9 paź 22:06
pomocy pilne!!!!: wyszło mi, że |DB|= (4*√6−4*√2+4)*(2+√3), dobrze czy coś namotałem?
9 paź 22:17
Mila:
zgadza się.
9 paź 22:20
pomocy pilne!!!!: jak pomnożę to jeszcze razy wysokość to rzeczywiście nieładny wynik wyjdzie. Dziękuje ci
bardzo!
9 paź 22:23
Mila:
Nie masz odpowiedzi?, Skąd to zadanie?
9 paź 22:32
pomocy pilne!!!!: nie mam niestety odpowiedzi, zadanie ze sprawdzianu, który był niewypałem i wszyscy dostali 1 ,
więc prof. postanowiła, że napiszemy jeszcze raz. Dała więc nam te sprawdziany do
przećwiczenia. Trudno było zrobić 6 zadań podobnej trudności na spr. w 1 lekcję.
9 paź 22:42
Mila:
Ja myślę, że to miał być trójkąt wpisany w okrąg o promieniu 4. Rozwiąż, wtedy to ma sens na
sprawdzian.
Wszystkie już masz zrobione?
9 paź 22:45
pomocy pilne!!!!: jeżeli to miał być trójkąt wpisany w okrąg o promieniu 4 to wiedziałbym chyba jak rozwiązać z
tw. sinusów, niestety na spr. było tak jak napisałem. Prawie wszystkie mam już , jedno mi
zostało, nad którym się męczę...
9 paź 22:52
Mila:
?
9 paź 22:57
pomocy pilne!!!!: oblicz pole i obwód trapezu opisanego na okręgu, którego podstawy mają długość a,2a oraz jedna
z przekątnych a*√3.
ułożyłem sobie 5 równań połączonych koniunkcją:
a+b=c+d
a+b=3a
c+d=3a
obwód=2*3a=6a
teraz te równania (x,y − są to długości przy dłuższej podstawie odcięte przez wysokości):
x+y=a −−> y=a−x
c+d=3a −−−> d=3a−c
x2+h2=c2
y2+h2=d2
(x+a)2+h2= (a*√3)2
wziąłem sobie najpierw :
x2+h2=c2
(a−x)2+h2=(3a−c)2
Po uproszczeniach i podstawieniach wyszło mi:
a−2x=9a−6c
c=4a+x/3
i teraz nie wiem które dalej równanie wykorzystać...
9 paź 23:04
Mila:
Myślę.
9 paź 23:16
Mila: Jutro. Dobranoc.
9 paź 23:59