Rozwiaż równanie:
kot: Rozwiaż równanie:
3tgx=tg2x
Proszę o pomoc....
9 paź 21:10
irena_1:
3tgx(1−tg
2x)=2tgx
tgx=0 lub 3(1−tg
2x)=2
| | √3 | | √3 | |
tgx=0 lub tgx= |
| lub tgx=− |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
x=kπ lub x= |
| +kπ lub x=− |
| +kπ |
| | 6 | | 6 | |
9 paź 21:30
pigor: ..., np. tak (x≠
12π+kπ i 2x≠
12π+kπ) ⇔ (x≠
12π+kπ i x≠
14π+
12kπ) ⇔
x≠
12π(1+2k) i x≠
14π(1+2k) , a więc
x≠14π(1+2k) i k∊C. wtedy
| | 2sinx | | sin2x | |
2tgx= tg2x ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | cosx | | cos2x | |
| | 2sinx | | 2sinxcosx | |
⇔ |
| = |
| ⇔ 2sinx(cos2x−sin2x)= 2sinxcos2x ⇔ |
| | cosx | | cos2x−sin2x | |
⇔ sinx(cos
2x−sin
2x−cos
2x)= 0 ⇔ sinx*sin
2x= 0 ⇔ sinx=0 ⇔
x=kπ , k∊C.
9 paź 21:37
pigor: ..., no tak zamiast 3tgx mam 2tgx, przepraszam i pasuję . ...
9 paź 21:38
kot: Dziękuję Wam bardzo!
A czy dobrze rozwiązałem taki przykład:
tg8x=−
√3
9 paź 21:40
irena_1:
Dobrze. Ja nie widzę żadnego błędu.
9 paź 21:42
pigor: ..., a jak chcesz to dalej , bo czasami ktoś "lubi" kąt α ostry (w I ćwiartce)
i taką odpowiedź podaje, albo w jakimś teście wyboru jedną z takich

:
| | π | | π | | π | | π | | 3π | | π | |
x=− |
| + |
| +k |
| i k∊C = − |
| + |
| +k |
| = |
| | 24 | | 8 | | 8 | | 24 | | 24 | | 8 | |
| | π | | π | | 1 | |
= |
| +k |
| i tyle, lub dalej ... = |
| π(2+3k) . ... |
| | 12 | | 8 | | 24 | |
9 paź 21:54