Znajdź wszystkie liczby rzeczywiste p spełniające równość 9^l^o^g3^(^p^-^3^)=4
kamczatka: Znajdź wszystkie liczby rzeczywiste p spełniające równość 9log3(p−3)=4
9 paź 20:46
krystek: (p−3)2=4
9 paź 20:48
ICSP: przy założeniu że p > 3
9 paź 20:49
krystek: Oczywiście.
9 paź 20:50
kamczatka: a to nie powinno być tak:
p−3>0
log3>0
log3≠1
?
9 paź 21:11
kamczatka: ?
9 paź 21:16
krystek: Podstawą logarytmu jes 3 a liczbą logarytmowaną (p−3)
9 paź 21:28
kamczatka: nadal nie wiem jak to zrobić.
9 paź 21:31
krystek: Zał p−3>0⇒p>3
p32log3(x−3)=4
3log3(p−3)2=4
(p−3)2=4
9 paź 21:35
kamczatka: i tego Δ mam teraz wyliczyć ?
10 paź 14:24