równanie z parametrem
Madzik: Wyznacz wartości parametru m dla których funkcja jest rosnąca w przedziale (−∞;2>, a malejaca w
przedziale <2;∞)
f(x)=(m2−3)x2−8mx+5
9 paź 20:45
Madzik: pomocy...
9 paź 21:25
krystek: Podobne , musi być liniowa , i jej współczynnik kierunkowy ujemny a m zerowym ma być x=2
9 paź 21:26
Madzik: atutaj nie powinna być kwadratowa? parabola wtedy o wierzchołku w punkcie 2?
9 paź 21:32
ZKS:
m
2 − 3 ≠ 0 ⇒ m ≠ ±
√3
x
w = 2
4m = 2m
2 − 6
m
2 − 2m − 3 = 0
m
2 + m − 3m − 3 = 0
m(m + 1) − 3(m + 1) = 0
(m + 1)(m − 3) = 0 ⇒ m = −1 ∨ m = 3
9 paź 21:34
krystek: Zasugerowałam się poprzednim zad ,że nie miałaś jeszcze f kwadratowej
9 paź 21:38
Madzik: tylko tutaj w odp jest ze m=−1, to m=3 nie powinno być...nie powinno spełniac warunk. zadania
9 paź 21:42
ZKS:
No jasne bo przecież a < 0.
9 paź 21:43
krystek: a>0 jeszcze musi być czyli m2−3>0
9 paź 21:43
krystek: ZKS poprawnie zapisał.
9 paź 21:44
Madzik: dziękuje!
9 paź 21:46