Tautologia
Suita: Czy zdanie [(p ⋀ q) ⇒ r] ⇔ [p ⋀ (q ⇒ r)] jest tautologią?
Jak rozpisać taką tabelkę? Proszę o pomoc...
9 paź 20:25
lisqq: rozpisujesz na p,q p∧q p∧q ⇒ r ,q ⇒ r następnie podstawiasz
p=0 q=0
p=0 q=1
p=1 q=0
p=1 q=1
i rozwiązujesz dalej
9 paź 20:40
lisqq: zapomnialem o p ⋀ (q ⇒ r)
9 paź 20:41
Garth:
lisqq, jesli juz, to:
p | q | r
1 1 1
1 1 0
1 0 1
0 1 1
1 0 0
0 1 0
0 0 1
0 0 0
9 paź 20:43
Garth:
Ilosc mozliwych kombinacji w przypadku logiki dwuwartosciowej jest wariancja z powtorzeniami
liczby
2n, gdzie n to ilosc zdan prostych wystepujacych w schemacie zdaniowym.
9 paź 20:44
Garth: Wariacja*
9 paź 20:45