W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawyma długość 4cm. Oblicz pole
powierzchni całkowitej i objętość tego graniastosłupa jeżeli przekątna tej bryły jest
nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni
a = 4 cm
d = a√2 = 4√2 cm
| h | |
= tg60o = √3 | |
| d |
sory za krzywy rysunek
na zielono jest zaznaczona przekątna graniastosłupa
α − oznacza kąt 600
w podstawie graniastosłupa prawidłowego jest wielokąt foremny
w podstawie graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest czworokąt foremny czyli kwadrat
wiemy że jeżeli kwadrat ma bok dł. a to dł. przekątnej kwadratu ( w tym przypadku czerwona
linia ) to a√2. Czyli w naszym przypadku 4√2.
Żeby obliczyć pole całkowite i objętość to musimy znać H
wiemy że β=30 więc potrafimy wyliczyć H ( z trójkąta 30 60 90)
H=4√6
Pc=2Pp+Pb=2*4*4+4*4*4√6=... dokończ sama
V=Pp*H=4*4*4√6... dokończ