rozwiąż równania - funkcja wykładnicza
Wojtku12: a) (5√5)x=0,04x125x−2
b) 8x+18x−2x27x=0
c) (√5−2√6)x+(√5+2√6)x=10
9 paź 20:17
Janek191:
a)
( 5
√5)
x = 0,04*125
x − 2
| | 4 | |
( 51 * 50,5}x = |
| *( 53} x − 2 |
| | 100 | |
5
1,5 x = 5
−2 *5
3x − 6
5
1,5x = 5
3x − 8
1,5 x = 3 x − 8
8 = 3 x − 1,5 x
1,5 x = 8
| | 2 | | 16 | | 1 | |
x = 8 : 1,5 = 8* |
| = |
| = 5 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
=======================
10 paź 03:39
irena_1:
b)
8
x+18
x−2*27
x=0 /:27
x
t
3+t−2=0
t
3−t
2+t
2−t+2t−2=0
(t−1)(t
2+t+2)=0
t−1=0 lub t
2+t+2=0
t=1, a równanie kwadratowe nie ma rozwiązań
x=0
10 paź 07:51
irena_1:
c)
5−2
√6=(
√3−
√2)
2
5+2
√6=(
√3+
√2)
2
(
√3−
√2)
x+(
√3+
√2)
x=10
(
√3+
√2)
x=t>0
t
2−10t+1=0
Δ=100−4=96
p{Δ)=4
√6
| | 10−4√6 | |
t1= |
| =5−2√6=(√3−√2)2=(√3+√2)−2 lub |
| | 2 | |
| | 10+4√6 | |
t2= |
| =5+2√6={√3+√2)2 |
| | 2 | |
(
√3+
√2)
x=(
√3+
√2)
−2 lub (
√3+
√2)
x=(
√3+
√2)
2
x=−2 lub x=2
10 paź 07:58