wyjasnienie do rozwiazania - wartosc bezwzgledna
Agataku: Dla x ∊ (1,2) zapisz wyrażenie |2x−5|+4|1−2x|,nie używając symbolu wartości bezwzględnej.
Rozwiązanie: [mam w ksiązce ale musze wiedziec jak samemu rozwiazywac tego typu zadania, mam
wiecej do rozwiazania]
1.
| | ⎧ | 2x−5 dla x∊ <52;+∞) | |
| |2x−5| | ⎩ | −2x+5 dla x∊(−∞,52) |
|
| | ⎧ | 1−2x dla x∊ (−∞,12> | |
| |1−2x| | ⎩ | −1+2x dla x∊(12;+∞) |
|
nie jestem pewna jak ustalić przedzial nalezacy do x ,
chodzi o to by wyliczyc x przyrownujac do zera owe liczby w wartosci bezwzglednej?
2x−5=0 |:2 1−2x=0|:2
x−5/2=0 x=1/2
x=5/2
skad wiem ze np w 2x−5 jest dla x∊ <
52;+∞) a nie (−∞;
52) itp?
jesli ktos potrafilby do tego momentu wyjasnic mi w jaki sposob to jest wykonane to bylabym
wdzieczna , bo dalsza czesc rozwiazania jest jasna dla mnie,
9 paź 20:13
Asia.: Po pierwsze, ponieważ masz w module zapis 2x−5, może mieć od dwie wartości :
2x−5 lub −2x+5, a to dlatego, że wyjmując z modułu (czy jak to się tam mówi) jakąś liczbę może
być ona dodatnia lub ujemna.
Jeżeli jest ona bez zmian (2x−5) należy do przedziału od x (dowolnej liczby, w Twoim przypadku
jest to ułamek) do +
∞. Jeżeli jest ona zmieniana na minus (−2x+5) należy do przedziału od −
∞.
A następnie przyrównujesz obie wartości do zera

Mam nadzieję, że pomogłam
10 paź 19:52
Agataku: jezeli jest bez zmian to łącznie z tą liczbą , czyli nawiasy "<" albo ">" przy tej liczbie
zawsze?
bynajmniej mam tak w tym przykladzie,
z tego co widze w tym rozwiazaniu jednak to drugie |1−2x| jest odwrotnie do tego co mowisz
tzn nie zmieniajac znaku mam od −∞ do x, dopiero po zmienieniu znakow mam od x do +∞
chodzi tu o kolejnosc tych "modulow" w jednym jest tak, a w drugim odwrotnie i tak jest zawsze
czy o co tu chodzi, od czego to zalezy?
11 paź 18:20
Mila:

f(x)=|2x−5|+4|1−2x| dla x∊(1,2)
| | 5 | |
|2x−5|=2x−5 dla 2x−5≥⇔dla x≥ |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
|1−2x|=|2x−1|=2x−1 dla x≥ |
| |
| | 2 | |
Widzisz na osi jak należy określić wyrażenia opuszczając znak wartości ||
f(x)=−2x+5+4(2x−1)=−2x+5+8x−4=6x+1
11 paź 19:33
Agataku: czyli
| | b | | b | |
|ax−b|=ax−b dla ax−b≥0 ⇔x≥ |
| lub |ax−b|=b−ax dla b−ax>0 ⇔x< |
| |
| | a | | a | |
| | 1 | | 1 | |
|1−2x|=1−2x dla 1−2x≥0 ⇔ x≤ |
| lub |1−2x|=2x−1 dla 2x−1>0 ⇔x> |
| |
| | 2 | | 2 | |
jak rozumiem:
zawsze nierownosc jest wieksza od zera [bo wartosc bezwzgledna wiec wiadomo] sa dwie mozliwosci
jezeli nie zmieniamy znakow jest wieksza rowna "≥" od zera, a gdy zmieniamy to tylko wieksza
">" tak?
[nastepnie oczywiscie oceniam ktora para nalezy do x∊(1,2) podkladam je pod rownanie, obliczam
i koniec ]
11 paź 20:47
Agataku: jezeli chodzi o znaki ≥ lub > to zalezy od tego czy zmieniamy czy przepisujemy
z wartosci bezwzglednej tak? jezeli przepisujemy to ≥, jezeli zmieniamy znaki na przeciwne to
> ,
to jest wazne chyba bo okresla czy dana liczba wlicza sie ...
11 paź 21:29
Mila:
znak "<"
11 paź 21:30
Agataku: jak licze, nie wiem, juz mam pusto w glowie chyba,
jak bylo |2x−5|
to albo
2x−5≥0 ⇔x≥5/2
albo teraz na etapy jak ja to robilam
−2x+5>0 ⇔ −2x>−5 |:(−2) ⇔ x<5/2
czyli nierownosc jest albo ≥ albo > tak?, x bedzie mial najwyzej znak < bo wyliczamy
x a nie −x
11 paź 21:38
Agataku: od 0
11 paź 21:39
Agataku: jezeli bym zmienila znak
−2x+5<0 ⇔ −2x <−5 ⇔ x>2/5 a tu sie nie zgadza z tym co mam w ksiazce i z tym co ci
wychodzi wiec nierownosc powinna byc wieksza [lub rowna] albo to ja cos motam ale tak mi
wychodzi
11 paź 21:46
Agataku: x>5/2 * sorki moj blad
11 paź 21:47
Mila:
Nierówność: większy lub równy "≥0"
albo nierówność: mniejszy "<0".
Cały czas to Ci usiłuję wytłumaczyć, czy jesteś dysgrafką, czy popełniasz nieświadomie, czy
świadomie błąd.
AgatKO , najlepiej napisz swoje zadanie, będziemy wyjaśniać problemy.
11 paź 22:14
Agataku: czyli popelnilam gafe
| | 5 | |
wg rozwiazania w ksiazce −2x+5 dla x∊(−∞, |
| ) |
| | 2 | |
[to jest ze zmienionym znakiem, wiec zgodnie z tym co piszesz: ]
−2x+5<0 ⇔ −2x <−5 |:(−2)[dzielac przez minus obracam znak w przeciwna strone] ⇔ x>5/2
wiec przedzial by wygladal tak (5/2 ; +
∞) a nie powinien, to mi tu nie pasuje,
rozumiem co chcesz mi przekazac, znak przeciwny , ale dlaczego mi wychodzi inne rozwiazanie?
tylko to mi tu nie pasuje, jezeli widzisz gdzies tu blad to wskaz mi go prosze
11 paź 22:53
Mila:
| | 5 | |
|2x−5|=2x−5 dla 2x−5≥0 ⇔x≥ |
| "Część osi" |
| | 2 | |
| | 5 | |
|2x−5|=−2x+5 dla 2x−5<0⇔x< |
| " reszta osi" |
| | 2 | |
Na tej samej zasadzie co dla liczb.
|6|=6
|−6|=−(−6)=6
11 paź 23:19
Agataku: jeszcze 20 minut temu dalabym sobie glowe obciac jezeli przy mnozeniu przez liczbe ujemna sie
nie odwraca w przeciwna strone znaku nierownosci, teraz niczego nie jestem pewna
11 paź 23:20
Agataku: aha czyli mimo iz zmieniamy znak, przepisujemy tak jak jest w wartosci bezwzglednej
porownujac z zerem?
11 paź 23:23
Mila:
Agatko, mylisz dwie rzeczy.
Jutro nad tym pomyśl.
3<6 /*(−2)
−6>−12 zgadza się?
11 paź 23:23
Agataku: to sie zgadza , glowa bylaby cala

ale widzialas co liczylam, podstawiajac przeciwne znaki i
co mi
powychodzilo, sama liczac to samo [2x−5] bylo najpierw wieksze rowne, nastepnie mniejsze od 0
bez zmiany znakow w obu przypadkach ,
| | 5 | | 5 | |
2x−5≥0 lub 2x−5<0 ⇔ x≥ |
| lub x< |
| |
| | 2 | | 2 | |
i tak sie by zgadzalo,przynajmniej wynikowo, w ten sposob powinno sie wyliczac przedzialy
nalezace do x?
11 paź 23:37
Aga1.: To jeszcze jeden przykład.
I−x+5I=−x+5 , gdy −x+5≥0 teraz rozwiąż nierówność, czyli x≤5 tzn.x∊(−∞,5>
I−x+5I=−(−x+5)=x−5 ,gdy −x+5<0, czyli x>5
12 paź 08:55
Agataku: czyli
Normalnie |2x−1|=2x−1 ⇔ 2x−1≥0 ⇔x≥12
Zmiana znaku na przeciwny |2x−1| = 1−2x ⇔ 2x−1<0 ⇔x<12
12 paź 12:17
Mila:
No widzisz, teraz dobrze.
12 paź 13:10
Agataku: Mila dziekuje za poswiecony mi czas , musisz miec anielska cierpliwosc


Wielkie
dzięki
Aga1. i
Asia. dziekuje wam takze za pomoc
12 paź 13:28
Mila: )
12 paź 14:37