PW: Powinno być chyba : "...w zbiorze R\{−3}".
Dla uproszczenia przekształćmy:
| | x+3−2 | | 2 | |
f(x) = |
| = 1− |
| . |
| | x+3 | | x+3 | |
Łatwo zauważyć, że dla x>−3 ułamek
jest dodatni i jego wartość maleje wraz ze wzrostem x. Oznacza to, że f(x) jest rosnąca na
przedziale (−3,
∞), z nierówności x
1<x
2 wynika f(x
1)<f(x
2)
| | −5 | | 5 | |
Jednak np. f(−6)= |
| > |
| >f(−1)=0, a więc nie dla wszystkich x prawdziwa jest |
| | −3 | | 3 | |
implikacja
x
1<x
2 ⇒f(x
1)<f(x
2)
− f nie jest rosnąca na całej dziedzinie, a więc nie jest monotoniczna.
Tej monotoniczności na (−3,
∞) nie trzeba koniecznie pokazywać, wystarczą dwa przykłady z
przeciwnymi nierównościami − jeden jest, drugi wymyślić..