matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiązać podstawiając niewiadomą pomocniczą
Pawel:
Proszę o pomoc
x
2
+
√
x
2
+ 20
= 22 Rozwiązać podstawiając niewiadomą pomocniczą.
9 paź 20:04
Pawel:
nie ważne, poradziłem sobie − x
2
+ 20 +
√
x
2
+ 20
− 42 = 0 t=
√
x
2
+20
i ładnie wychodzi
9 paź 20:11