proszę o pomoc
matmamnieprzeraża: Ostrosłup przecięto płaszczyzna równoległą do podstawy. Stosunek pola przekroju do pola
podstawy jest równy 0,7. Oblicz stosunek objętości powstałych brył.
9 paź 19:57
Janek191:
P
1 − pole przekroju
P − pole podstawy
Przekrój i podstawa są figurami podobnymi, więc
| P1 | |
| = 0,7 = k2 ⇒ k = √0,7 − skala podobieństwa |
| P | |
V
1 − objętość ostrosłupa podobnego
V − objętość ostrosłupa
Mamy
| V1 | |
| = k3 = ( √0,7)3 =0,7 √0,7 ⇒ V1 = 0,7√0,7*V |
| V | |
V
2 − objętość ostrosłupa ściętego
V
2 = V − V
1 = V − 0,7
√0,7 *V = ( 1 − 0,7
√0,7)*V
Stosunek objętości powstałych brył :
| V1 | | 0,7 √0,7*V | | 0,7√0,7 | |
| = |
| = |
| = |
| V2 | | (1 − 0,7√0,7)*V | | 1 − 0,7√0,7 | |
10 paź 03:17
Janek191:
P
1 − pole przekroju
P − pole podstawy
Przekrój i podstawa są figurami podobnymi, więc
| P1 | |
| = 0,7 = k2 ⇒ k = √0,7 − skala podobieństwa |
| P | |
V
1 − objętość ostrosłupa podobnego
V − objętość ostrosłupa
Mamy
| V1 | |
| = k3 = ( √0,7)3 =0,7 √0,7 ⇒ V1 = 0,7√0,7*V |
| V | |
V
2 − objętość ostrosłupa ściętego
V
2 = V − V
1 = V − 0,7
√0,7 *V = ( 1 − 0,7
√0,7)*V
Stosunek objętości powstałych brył :
| V1 | | 0,7 √0,7*V | | 0,7√0,7 | |
| = |
| = |
| = |
| V2 | | (1 − 0,7√0,7)*V | | 1 − 0,7√0,7 | |
=================
10 paź 03:18