G
Sorry .: Hej w jaki sposób mozna graficznie odjąć funkcje
Czyli np |3x+6|−|2−x| jak mozna to zrobić graficznie ?
Ps Wiem jakt to zrobić algebraivlcznie
9 paź 19:48
Sorry .: 
jestem ciekawy w wolframe widać wyraźne podobieństwo pomiędzy wynikiem a pojedynczymi
wykresami podanych funkcji
9 paź 19:50
PW: Może to polegać na stwierdzeniu, że każda z tych funkcji jest "kawałkami liniowa", a wiec na
"odpowiednich kawałkach osi" ich różnica jest też funkcją liniową, wtedy wystarcza wyznaczenie
dwóch punktów wykresu. W tym przykładzie mamy do czynienia z trzema podzbiorami osi:
(−∞,−2), [−2,2] i [2,∞).
Różnica badanych funkcji ma wykres złożony z odcinka i dwóch półprostych. Wystarczy obliczyć
wartości funkcji
f(x) = |3x+6| − |2−x|
dla x=−2 x= 2 i dwóch punktów leżących poza odcinkiem [−2,2].
9 paź 20:05
Sorry . : Dzięki
Interesuje mnie jednak wyznaczenie tej różnicy zaczynając od narysowana dwóch funkcji .
Czy to możliwe?
9 paź 20:10
PW: f(x) = 3|x+2| − |x−2|
Na pewnych przedziałach mamy do czynienia z równoległymi półprostymi, a więc wskazanie różnicy
jest proste, ale to tylko w takich szczególnych wypadkach. Odpowiedź wcześniejsza daje sposób
uniwersalny.
9 paź 20:19
Sorry . : Ok to jak narysować tą twoją funkcje ? Zapisz mi to proszę
Wychodząc z wykresu funkcji y=x albo od razu y=x+2 ? Rozumiesz o co mi chodzi ?
9 paź 22:27
Sorry: :€
9 paź 23:04
bezendu:

Masz graficznie
9 paź 23:16
Antek: bezendu popraw wykres bo narysowales zle
Policz jak bedzie wygladal wzor funkcji w przedziale <−2 2) i potem w przedziale <2
nieskonczonosc )
10 paź 09:17
bezendu:
Antek narysowałem dobrze.
10 paź 09:23
Antek: Skoro tak twierdzisz
10 paź 09:35
bezendu:
Niby czemu twierdzisz, że jest źle ?
10 paź 09:36
Antek: Dlatego ze ten wykres wyglada tak jakby od x=−2 wykresem byla jedna linia prosta a to jest
nieprawda . Dla przedzialu <−2,2) jest inny wykres i dla przedzialu < 2,nieskonczonosc )
wykresem jest inna linia prosta . O to mi chodzi
ja sie moge kapnac ze braklo miejsca na wykresie na to zaznaczenie ale juz Sorry to troche
watpie .
10 paź 09:42
Antek: Przedzialy to moga byc roznie oznaczone np tak (−∞ −2> (−2 2) <2 ∞) byle tylko te przedzialy
okreslay funkcje .
10 paź 09:45
bezendu:

f(x)=|3x+6|−|x−2|
f(x)=3|x+2|−|x−2|
1
0 (−
∞,−2)
3(−x−2)−(−x+2)
−3x−6+x−2
f(x)=−2x−8 dla x∊(−
∞,−2)
Będę rysował Ci w osobnych postach
10 paź 09:48
bezendu:

f(x)=3|x+2|−|x−2|
2
0 <−2,2)
3x+6−(−x+2)
3x+6+x−2
f(x)=4x+4 dla x∊<−2,2)
10 paź 09:53
bezendu:
f(x)=3|x+2|−|x−2|
30 <2,∞)
3x+6−x+2
f(x)=2x+8
f(2)=12
Więc gdzie widzisz błąd ?
10 paź 09:56
Antek: czy wykres funkcji y=4x+4 jest taki sam jak y=2x+8 ?
10 paź 10:01
bezendu:
Nie jest taki sam, po prostu dla funkcji f(x)=4x+4 12 nie należy do zbioru wartości a dla
funkcji f(x)=2x+8 już tak (popatrz na przedziały) a po za tym funkcja f(x)=2x+8 przyjmuję duże
wartości dla argumentów x∊<2.
∞) i nie widać na wykresie
10 paź 10:04
Sorry . : Dalej
11 paź 03:48
Antek: Masz juz wszystko wyjasnione wiec zostalo tylko narysowac sobie w zeszycie
11 paź 08:26
Sorry . : Jak narysowac ta funkcje za pomocą linijki i ołówka
11 paź 13:20
Antek: Bedzie to taka funkcja
f(x) ={−2x−8 dla x nalezy (−niesk. −2 )
{4x+4 dla x nalezy <−2,2)
{2x+8 dla x nalezy (2, niesk )
Jak narysowac to za pomoca olowka i linijki ?
1. Bierzesz w reke olowek i za pomoca linijki rysujesz uklad wspolrzednych
2 zaznaczasz jednostki na osiach
3 Rysujesz za pomoca olowka i linijki wykresy tych funkcji ale nie cale tylko w tych
przedzialach . tyle
11 paź 13:40
Sorry . : Dzięki . Hhhhmmmmmm........
11 paź 21:17