| |2x−2| | |2x−2| | ||
+1 czy | |||
| x | x+1 |
Wykres lewej strony na czerwono.
| I2x−2 | 2x−2 | 2(x+1)−4 | −4 | |||||
= | = | = | +2, gdy 2x−2≥0⇒x≥1 | |||||
| x+1 | x+1 | x+1 | x+1 |
| I2x−2I | −2x+2 | −2(x+1)+4 | 4 | |||||
i | = | = | = | −2, gdy x<1 i x≠−1 | ||||
| x+1 | x+1 | x+1 | x+1 |
a)
dla 2x−2<0 ⇒ 2x<2 ⇒ x<1
| −2x+2 | |
=2m+3 | |
| x+1 |
| −2(x+1)+4 | |
=2m+3 | |
| x+1 |
| 4 | |
−2=2m+3 | |
| x+1 |
| 4 | 2 | ||
−5=2m ⇒ | −2,5=m | ||
| x+1 | x+1 |
po rozwiązaniu wyszło mi że m∊(−3/2,−1/2), czyli dokładnie tak jak w
odpowiedziach