zbiory
marek: Prosze udowodnic zwiazki:
A⊂B⇔(A∪B=B)⇔(A∩B=A)⇔(A\B=∅)
9 paź 18:45
Basia:
A⊂B ⇔ ∀x (x∊A ⇒ x∊B) ⇔ ∀x ~[~(x∊A ⇒x∊B)] ⇔
∀x ~(x∊A ∧ x∉B) ⇔ ~∃x (x∊A ∧ x∉B) ⇔ ~∃x x∊A\B ⇔
∀x ~x∊(A\B) ⇔ A\B=∅
A⊂B ⇔ ∀x [ x∊A ⇒ x∊B ]
x∊A∪B ⇔ x∊A ∨ x∊B ⇒ x∊B ∨ x∊B ⇔ x∊B
czyli A∪B ⊂ B
to, że B⊂A∪B nie wymaga chyba dowodu, ale jeżeli to jest banalny
x∊B ⇒ p(dowolne) ∨ x∊B ⇒ x∊A ∨x∊B ⇔ x∊A∪B
A∪B ⊂ B ∧ B⊂A∪B ⇔ A∪B = B
A⊂B ⇔ ∀x [ x∊A ⇒ x∊B]
przypuśćmy, że A∩B≠A ⇔
∃x [ x∊A ∧ x∉A∩B ] ⇔ ∃x [ x∊A ∧ ~(x∊A ∧ x∊B) ] ⇔
∃x [ x∊A ∧ ( x∉A ∨ x∉B) ] ⇔ ∃x [ (x∊A ∧ x∉A) ∨ (x∊A ∧ x∉B) ] ⇔
∃x [ 0 ∨ (x∊A ∧ x∉B) ] ⇔ ∃x (x∊A ∧ ~x∊B) ⇔ ∃x ~(x∊A ⇒x∊B)
sprzeczność z założeniem
czyli przypuszczenie fałszywe, czyli A∩B = A
9 paź 19:28
marek: Dziekuje bardzo ,

)))
9 paź 19:57
marek: Jeszcze gdyby mi mogla wytlumaczy z czego skorzystalas w drugim w drugiej linijce
jak to(zbior a zawiera sie w b z definicji) zamienilas na x∊A∪B
i dlaczego x∊ A ∨ x∊b ⇒ x∊B ∨ x∊B
10 paź 08:29