n | ||
Wykaż, że π(n)< | dla n>n0 (wybrać dowolne "bazowe" n0) (π(n) oznacza ilosc liczb | |
3 |
k | k+1 | |||
jeżeli k+1 jest liczbą złożoną, to π(k+1) = π(k) < | < | , załóżmy więc, że k+1 | ||
3 | 3 |
k−3 | k | k+1 | ||||
π(k+1) = π(k)+1 = π(k−1)+1 ≤ | +1 = | < | (gdyż π(k−1) jest liczbą | |||
3 | 3 | 3 |
k−1 | ||
całkowitą oraz π(k−1) < | , co nie będzie liczbą całkowitą i najbliższą liczbą | |
3 |
k−3 | ||
całkowitą od dołu jest | ). Drugi przypadek, k = 1(mod 3), ale wtedy π(k+1) = π(k)+1 = | |
3 |
k−2 | k+1 | |||
π(k−1)+1 = π(k−2)+1 < | +1 = | cnd. (nie może być k = 2 (mod 3) bo k+1 jest | ||
3 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |