Udawadnianie tożsamosci trygonometrycznych i obliczanie w. funkcji trygonometryc
xox: 1. Oblicz sin x jeżeli cos x = 0,1 oraz 0 < x < π/2
2. Udowodnij tożsamość trygonometryczną: (1−sin2x)(1+ctg2x)=ctg2x
3. Wiedząc, że tg x = −2 , oraz że x ∊(π/2;π) wyznacz wartości pozostałych funkcji
trygonometrycznych argumentu x.
4. Udowodnij tożsamość trygonometryczną: cosα/1−sinα=1+sinα/cosα. .
9 paź 17:46
52: Zad.1
| | π | |
Zastosuj jedynkę trygonometryczną czyli sin2x+cos2x=1 x∊(0, |
| czyli sinx , cosx >0 |
| | 2 | |
9 paź 18:19