Bardzo proszę o pomoc
asd: Bardzo proszę o pomoc:
Rozwiązać w liczbach całkowitych równanie
x
2 = y
2+ 2x + 12
Przekształcając otrzymałem
x
2 − 12 = y
2 + 2x
więc mam 1 układ równań:
x
2 = y
2
−12 = 2x
x=6
y=6
a inne rozwiązania

?
9 paź 17:29
pigor: ..., no to może np. tak :
x2= y2+2x+12 ⇔ x
2−2x+1 −y
2= 13 ⇔ (x−1)
2−y
2= 13 ⇔
⇔ (x−1−y)(x−1+y)= 1*13 [albo ... = 13*1, albo −1*(−13) , albo −13*(−1)] ⇔
⇔ (x−1−y=1 i x−1+y=13)
lub (x−1−y=13 i x−1+y=1)
lub
lub (x−1−y=−1 i x−1+y=−13)
lub (x−1−y=−13 i x−1+y=−1) itd. 4 układy .
9 paź 17:45
pigor: ... i dalej
(x−y=2 i x+y=14) lub (x−y=14 i x+y=2) lub (x−y=0 i x+y=−12) lub (x−y=−12 i x+y=0) ⇔
⇔ (2x=16 i y=x−2) lub (2x=16 i y=2−x) lub (2x=−12 i y=x) lub (2x=−12 i y=−x) ⇔
⇔
(x,y)∊{ (8,6), (8,−6), (−6,−6), (−6,6) } − szukany
zbiór rozwiązań (par) . ...
9 paź 17:56