Równania i nierówności z wartością bezwzględną.
Arek: Zilustruj w układzie współrzędnych zbiór punktów, których współrzędne spełniają równanie:
a) |x+3|+|y−2|=1
Proszę bardzo o wytłumaczenie. Wiem tylko że rozpatrywane są 4 przypadki, a rysunek będzie
przypominał romb.
9 paź 17:26
bezendu:

x≥−3 i y≥2
x+3+y−2=1
y=−x
x≥−3 i y<2
x+3−y+2=1
−y=−x−4
y=x+4
x<−3 i y≥2
−x−3+y−2=1
y=x+6
x<−3 i y<2
−x−3−y+2=1
−y=x+2
y=−x−2
Romb o współrzędnych A=(−3,1) B=(−4,2) C=(−3,3) D=(−2,2)
9 paź 17:34
Arek: bardzo dziękuję za szybką odpowiedź
9 paź 17:39
bezendu:
9 paź 17:39