Równania i nierówności wielomianowe
Korix: Cześć
Jak to obliczyć? 2x3+5x2=4x+3
9 paź 17:20
Bizon:
zauważ że jednym z pierwiastków jest x=1
podziel więc przez (x+1) ... a z kwadratowym jż sobie poradzisz ... −
9 paź 17:35
Korix: pierwiastkiem jest 1 bo zeruje równanie , tak?
9 paź 17:39
Bizon:
tak ....tylko dzielimy przez (x−1) oczywiście ...
9 paź 18:02
Bizon:
2x2+7x+3
(2x3+5x2−4x−3)(x−1)
−2x3+2x2
7x2−4x
−7x2+7x
3x−3
−3x+3
mamy zatem (x−1)(2x2+7x+3)=0
... i teraz rozkładaj przez Δ itd ...
9 paź 18:07
Korix: 3x4+14x3+26x2+21x+6=0
pierwiastkiem jest x=−1, podzieliłem Hornerem i wyszło mi 3x3+11x2+15x+6 , pierwiastkiem
tego wielomianu nie jest −1 ani −2 więc jak mam to rozwiązać dalej?
9 paź 18:08
bezendu:
@Bizon a nie lepiej schemat Hornera ?
9 paź 18:08
Bizon:
a co kto woli ...
Czymże jest schemat Hornera jak nie "sposobem" dzielenia

?
9 paź 19:39
danuś: oblicz
a) log2 1024
b) log2 0,125
9 paź 22:08