ciągi
xy: Jak korzystając z zasady indukcji matematycznej znaleźć wzór na wyraz ogólny tego ciągu
an+1=an+r n=1,2,... a1=a
9 paź 17:19
PW: Żeby zastosować zasadę indukcji trzeba mieć postawioną tezę (podejrzenie jak taki wzór
wygląda). Nie można udowodnić nieznanej tezy. Twoim zadaniem jet wykoncypować "ręcznie" jaki
to wzór, postawić taką tezę i dopiero stosować indukcję.
Zacznijmy:
a2=a1+r (bo taką informację niesie zadanie)
W takim razie na podstawie tej samej informacji
a3=a2+r, a więc a3=a1+r+r=a1+2r.
Albo się już domyślasz, albo czyń tak samo dalej, aż wpadniesz na pomysł wzoru.
No chyba że go znasz, więc nie odkrywaj, tylko od razu przystąp do dowodu indukcyjnego.
9 paź 21:41