matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
karolina:
rozwiąż równanie
8−4x
x=
x−2
proszę o pomoc pilne na jutro!
9 paź 17:01
52:
x(x−2)=8−4x x
2
−2x=8−4x x
2
−2x+4x−8=0 x
2
+2x−8=0 Δ=4+4*8=4+32=36
√
Δ
=6 x=−4 v x=2
9 paź 17:05