Działania na liczbach
dusza: Zadanie 1: Dana jest liczba a=−3
a) podaj liczbę odwrotną do liczby a :
b) podaj liczbę przeciwną do a :
c) podaj sześcian liczby a :
Zadanie 2 :Zaokrąglij do części dziesiątych:
a) 67,(54)
b)3298,475
Zadanie 3 : Oblicz
a) 0,48:1 1/7=
b) (−2−4)*(−6):(−3)=
c)4,8−1 1/3+3 1/5−1/7=
Zadanie 4: Deskę o długości 1,8 m rozcięto na dwie części. Jedna część jest o 20 cm krótsza od
drugiej.Oblicz długość każdej części deski.
Zadanie 5: W pewnym gimnazjum w klasach pierwszych uczy się 114 uczniów, w klasach drugich 1,5
razy mniej , a w klasach trzecich liczba uczniów stanowi 3/4 dzieci uczących się w klasach
drugich. Ilu uczniów uczęszcza do tego gimnazjum?
Zadanie 6 : Zamień 19% na ułamek.
Zadanie 7 : Jakim procentem liczby 150 jest liczba 32?
Zadanie 8 : Cena netto lampy wynosi 78 zł. Ile kosztuje ta lampa w sklepie, jeżeli podatek VAT
wynosi 22%?
Zadanie 9 : Kotlet schabowy zawiera 32% tłuszczu. Ile gram tłuszczu zawiera kotlet, który waży
0,15 kg?
Zadanie 10 : Garnitur kosztował 800 zł. Najpierw obniżono jego cenę o 15%, ale po trzech
miesiącach podwyższono tę cenę o 5%. Ile obecnie kosztuje ten garnitur?
9 paź 16:58
Dorota: O 7 większą od 48
15 paź 17:15