Oblicz wysokość w trójkącie i znajdź pary podobnych trójkątów.
symon14: W trójkącie o bokach długości 9, 12, 15 poprowadzono wysokość do najdłuższego boku. Ile jest
teraz par trójkątów podobnych?
9 paź 16:29
Mila:

1) Sprawdzenie: jaki to trójkąt?
15
2=9
2+12
2
225=81+144
225=225
Δ prostokątny, ∡C=90
o
Wypisz Δ podobne, cecha kkk
9 paź 16:37
symon14: nie rozumiem możesz wytłumaczyć troche prościej
9 paź 16:41
symon14: A jeżeli obliczyłbym ze wzoru Herona na pole a potem przekształcił wzór na wysokość to było by
dobrze.
9 paź 16:51