Rozwiąż nierówność i zobrazuj na osi liczbowej.
Bartek: | 3x − 2 | |
| ≥0 Jak wyznaczyć dziedzinę, jakie są założenia do wyznaczania dziedziny |
| 2x +−6 | |

Proszę o pomoc
9 paź 16:11
Basia:
mianownik ≠ 0
9 paź 16:11
Bartek: W mianowniku bez tego +
9 paź 16:11
Bartek: A jak rozwiązać dalej tą nierówność ?
9 paź 16:13
Piotr 10: Mnożymy obustronnie przez kwadrat mianownika
9 paź 16:13
Basia:
2x−6 ≠0
2x≠6
x≠3
(3x−2)(2x−6) ≥ 0
miejsca zerowe; szkic paraboli (albo fala)
odczytanie zb.rozw. z wykresu i wyrzucenie liczby 3
9 paź 16:15
Bartek: Dziękuję za pomoc
9 paź 16:16
Bartek: Czyli rozumiem że dziedzina to D=R−{3} ? A jak narysować wykres funkcji jak miejsca zerowe
wyszły x1= 2/3 a x2=3 ale 3 nie należy do dziedziny. Macie pomysł ?
9 paź 16:20