Wielomiany
DeDee: Dla jakich a równanie (x+2x−x2)(a+|x−1|−1)=0 ma dokładnie 3 pierwiastki?
9 paź 16:07
Basia: popraw; chyba to nie jest x+2x−x2 ?
9 paź 16:12
DeDee: Jest tak jak na górze
9 paź 16:23
Monika: (3x−x2)(a+|x+1|−1)=0
3x−x2=0 lub a+|x+1|−1=0
z pierwszego nawiasu: x=0, x=3
żeby były dokładnie 3 różne pierwiastki, to
a+|x−1|−1=0
a= 1−|x−1|
jak x=0, to a=0, więc żeby się nie powtarzały pierwiastki to x≠0 i a≠0
jak x=3, to a=−3, więcżeby się nie powtarzały pierwiastki to x≠3 i a≠3
a∊R/{−3,0}
9 paź 16:37