Wykaż że równanie x^2+p{log_312}*x+log_3p{6}=0 nie ma rozwiązań
kamczatka: Wykaż że równanie x2+√log312*x+log3√6=0 nie ma rozwiązań
9 paź 15:55
Piotr 10: wystarczy policzyć deltę. Jeśli wyjdzie ona ujemna to nie ma miejsc zerowych
9 paź 15:57
Bizon:
Δ=0
9 paź 15:57
Bizon: oczywiście Δ<0 −
9 paź 15:58
kamczatka: ale ile to jest √log3122 ?
9 paź 20:43
ZKS:
A ile to jest jeżeli a > 0
(√a)2?
9 paź 20:47
kamczatka: log312 ?
9 paź 20:49
ZKS:
Tak.
9 paź 20:50
kamczatka: to będzie log312*4*log3√6 i co dalej
9 paź 20:54
ZKS:
Jeszcze raz. Zapisz sobie wzór na Δ i wypisz współczynniki ile wynosi a ; b oraz c i licz Δ.
9 paź 20:57
kamczatka: b2=log312
a=1
c=log3√6
log312*log3√6
9 paź 21:00
kamczatka: log312*4*log3√6
9 paź 21:01
kamczatka: log312−4*log3√6
9 paź 21:01
kamczatka: log312−log336 < 0
9 paź 21:03