| sinx | cos 12x | sin 12x | |||
* | = | ||||
| 1 + cosx | 1 + cos 12x | 1 + cos 12x |
| x | ||
x ≠ π+2kπ i | ≠ π+2kπ | |
| 2 |
| 2sinx2cosx2 | cosx2 | ||
* | = | ||
| 1+cos2x2−sin2x2 | 1+cosx2 |
| 2sinx2cos2x2 | sinx2 | ||
= | |||
| 2cos2x2(1+cosx2) | 1+cosx2 |
| 1 | ||
na początek żeby nie bawić się ułamkami to zrobię podstawienie | x=t →x=2t | |
| 2 |
| sin2t | cost | |||
L= | * | = | ||
| 1+cos2t | 1+cost |
| 2sintcost | cost | ||
* | = | ||
| 1+cos2t−sin2t | 1+cost |
| 2sintcost | cost | ||
* | = | ||
| 1+cos2t−1+cos2t | 1+cost |
| 2sintcost | cost | ||
* | = | ||
| 2cos2t | 1+cost |
| sint | cost | sint | |||
* | = | = wracając do podstawienia | |||
| cost | 1+cost | 1+cost |
| ||||||||||
|
| sin2t | 2sintcost | |||
Skąd się wzięło z | to | |||
| 1 + cos2t | 1 + cos2t − sin2t |
xD