Mam pytanie
Piotr 10:

Mam pytanie odnośnie zapisu wektorowego. Oczywiście nie umiem tutaj rysować zbytnio, to jest
trójkąt, i wierzchołki jego to A, B i C
Pisałem dzisiaj kartkówkę i nie wiem czy dobrze wektor zapisałem
Potrzebny był mi bok AC
Więc wektor będzie taki CA
→?
9 paź 15:36
Saizou : niech A=(xa;ya) c=(xc; yc)
CA→=[xa−xc;ya−yc] (od końca odejmujemy początek)
9 paź 15:39
Saizou : a jak potrzebowałeś bok no to trzeba było policzyć dł. wektora CA albo AC
9 paź 15:41
Piotr 10: To wiem, tylko mi chodzi o zapis
Bo ogólnie miałem policzyć wysokość opuszczoną z wierzchołka B. I miałem podane wszystkie
współrzędne punktów. Skorzystałem z wektorów, bo to wydawał mi się najkrótszy sposób.
A*(x−x0)+B*(y−y0)=0
Gdzie A i B to współrzędne wektora CA→, a x0 i y0 to współrzędne punktu B
I nie wiem czy to powinien być wektor AC→ czy wektor CA→
9 paź 15:42
Piotr 10: Znaczy się chodzi mi o równanie wysokości opuszczonej z wierzchołka B
9 paź 15:43
Mila:

CA
→=CB
→+BA
→
CA
→ początek w C i koniec w punkcie A.
( Aby z punktu C "dojść" do punktu A, mozesz to zrobić na dwa sposoby− różowa droga lub
niebieska)
Najlepiej podaj zadanie z klasówki, bo nie wiem, czy o to Ci chodzi.
Saizou wyjaśnił problem na płaszczyżnie z układem współrzędnych.
9 paź 15:47
Piotr 10: Mila wcześniej już napisałem wszystko. Tylko nie pamiętam już współrzędnych punktów.
Właśnie ja nie za bardzo zawsze wiem jak z tymi wektorami jest. Nie wiem czy to ma być wektor
AB→ czy BA→. Jest jakaś zasada?
9 paź 15:50
9 paź 15:54
Mila:
Dwa wektory są równe, jeśli mają ten sam kierunek( są równoległe), ten sam zwrot, taką samą
długość.
9 paź 15:59
Piotr 10: Wiem, tylko nadal nie rozumiem zapisu wektoru
Jeżeli, np. Oblicz równanie wysokości opuszczonej z wierzchołka C, mam dane wszystkie
wierzchołki.
Korzystam z A*(x−x0)+B*(y−y0)=0
i teraz muszę policzyć ten wektor na dole, będzie on takiej postaci AB→ czy BA→ ?
9 paź 16:06
Piotr 10:

A czemu groty nie mogą być w tę stronę?
9 paź 16:18
Mila:
Piotrze , to zależy do czego, jeśli liczysz długość to obojętne.
Jeśli liczysz współrzędne, to ważny zwrot.
Naprawdę, najlepiej znajdź w książce zadanie i na konkrecie wyjaśnię.
9 paź 16:22
9 paź 16:24
Piotr 10: podbijam
9 paź 17:01
Mila:

W prostokącie ABCD dane są wierzchołek C (− 2 ,2 ) i wektor → AB = [3 ,3] . Wyznacz równania
prostych, zawierających przekątne tego prostokąta, jeśli wiadomo, że wierzchołek A należy do
prostej o równaniu x − 2y = 0 .
Punkt D leży na równoległej do prostej AB.
PUnkt D leży przed punktem C (różowy rysunek).
Wektor BA ma przeciwne współrzędne do wektora AB
DC
→[x
c−x
D,y
C−y
D]=AB→=[3,3]⇔
[−2−x
D,2−y
D]=[3,3] stąd
D=(−5,−1)
Dalej potrafisz?
| | 1 | |
A=(x, |
| x) i wektor DA⊥DC→, a także DA→⊥AB→ |
| | 2 | |
Tu mało istotne, czy DA
→, czy AD
→ bo prostopadłość jest w obu sytuacjach.
9 paź 17:12
Mila:
Spokojnie, na pisanie trochę czasu potrzeba.
9 paź 17:13