matematykaszkolna.pl
Mam pytanie Piotr 10: rysunekMam pytanie odnośnie zapisu wektorowego. Oczywiście nie umiem tutaj rysować zbytnio, to jest trójkąt, i wierzchołki jego to A, B i C Pisałem dzisiaj kartkówkę i nie wiem czy dobrze wektor zapisałem Potrzebny był mi bok AC Więc wektor będzie taki CA?
9 paź 15:36
Saizou : niech A=(xa;ya) c=(xc; yc) CA=[xa−xc;ya−yc] (od końca odejmujemy początek)
9 paź 15:39
Saizou : a jak potrzebowałeś bok no to trzeba było policzyć dł. wektora CA albo AC
9 paź 15:41
Piotr 10: To wiem, tylko mi chodzi o zapis Bo ogólnie miałem policzyć wysokość opuszczoną z wierzchołka B. I miałem podane wszystkie współrzędne punktów. Skorzystałem z wektorów, bo to wydawał mi się najkrótszy sposób. A*(x−x0)+B*(y−y0)=0 Gdzie A i B to współrzędne wektora CA, a x0 i y0 to współrzędne punktu B I nie wiem czy to powinien być wektor AC czy wektor CA
9 paź 15:42
Piotr 10: Znaczy się chodzi mi o równanie wysokości opuszczonej z wierzchołka B
9 paź 15:43
Mila: rysunek CA=CB+BA CA początek w C i koniec w punkcie A. ( Aby z punktu C "dojść" do punktu A, mozesz to zrobić na dwa sposoby− różowa droga lub niebieska) Najlepiej podaj zadanie z klasówki, bo nie wiem, czy o to Ci chodzi. Saizou wyjaśnił problem na płaszczyżnie z układem współrzędnych.
9 paź 15:47
Piotr 10: Mila wcześniej już napisałem wszystko. Tylko nie pamiętam już współrzędnych punktów. Właśnie ja nie za bardzo zawsze wiem jak z tymi wektorami jest. Nie wiem czy to ma być wektor AB czy BA. Jest jakaś zasada?
9 paź 15:50
Piotr 10: Np. zadanie stąd http://www.zadania.info/3365079 Skąd mam wiedzieć ze to akurat wektor DA a nie AD ?Chodzi mi o linijkę z iloczynem skalarnym
9 paź 15:54
Mila: Dwa wektory są równe, jeśli mają ten sam kierunek( są równoległe), ten sam zwrot, taką samą długość.
9 paź 15:59
Piotr 10: Wiem, tylko nadal nie rozumiem zapisu wektoru Jeżeli, np. Oblicz równanie wysokości opuszczonej z wierzchołka C, mam dane wszystkie wierzchołki. Korzystam z A*(x−x0)+B*(y−y0)=0 i teraz muszę policzyć ten wektor na dole, będzie on takiej postaci AB czy BA ?
9 paź 16:06
Piotr 10: rysunekA czemu groty nie mogą być w tę stronę?
9 paź 16:18
Mila: Piotrze , to zależy do czego, jeśli liczysz długość to obojętne. Jeśli liczysz współrzędne, to ważny zwrot. Naprawdę, najlepiej znajdź w książce zadanie i na konkrecie wyjaśnię.
9 paź 16:22
Piotr 10: To to wcześniejsze zadanie ze strony http://www.zadania.info/3365079 Dlaczego wektor DA a nie na odwrót ?
9 paź 16:24
Piotr 10: podbijam
9 paź 17:01
Mila: rysunek W prostokącie ABCD dane są wierzchołek C (− 2 ,2 ) i wektor → AB = [3 ,3] . Wyznacz równania prostych, zawierających przekątne tego prostokąta, jeśli wiadomo, że wierzchołek A należy do prostej o równaniu x − 2y = 0 .
 1 
y=

x
 2 
Punkt D leży na równoległej do prostej AB. PUnkt D leży przed punktem C (różowy rysunek). Wektor BA ma przeciwne współrzędne do wektora AB DC[xc−xD,yC−yD]=AB→=[3,3]⇔ [−2−xD,2−yD]=[3,3] stąd D=(−5,−1) Dalej potrafisz?
 1 
A=(x,

x) i wektor DA⊥DC, a także DA⊥AB→
 2 
Tu mało istotne, czy DA, czy AD bo prostopadłość jest w obu sytuacjach.
9 paź 17:12
Mila: Spokojnie, na pisanie trochę czasu potrzeba.
9 paź 17:13