Punkt A=(log_52,log_550) należy do prostej o równaniu:
kamczatka: Punkt A=(log
52,log
550) należy do prostej o równaniu:
robiłem to tak ale nie wychodzi:
log
550=a*log
52
9 paź 15:17
Monika: log550 = log5(5*10) = log55+log510=1+log510
albo
log550 = log5(25*2) = log525+log52 = 2+log52
9 paź 15:20
Monika: a masz podane jakiej funkcji ma być to równanie?
jeśli logarytmicznej to y=a logbx
9 paź 15:21
kamczatka: Jest to zadanie zamknięte a odpowiedź to y=x+2
9 paź 15:23
Monika: to by się zgadzało bo pkt A(log
52, 2+log
52) po uwzględnieniu moich obliczeń
9 paź 15:26
Monika: więc jeśli pkt A(x,y) podstawisz do funkcji y=x+1, to jak za x podstawisz log52 to
y=2+x=2+log52
9 paź 15:27
kamczatka: ok dzięki.
9 paź 15:27
Bizon:
pomieszanie z poplątaniem −

To co napisałaś to już nie jest równanie prostej
9 paź 15:42
Bizon:
równanie prostej to: y=ax+b
czyli ... log52+2=alog52+b
Przez każdy punkt można napisać równanie pęku prostych
Jedną z nich jest prosta której współczynnik kierunkowy a=1
Dla a=1 ... b=2
i równanie takiej prostej to y=x+2
9 paź 15:50