Rozwiazanie
Karol: W czasie wyczieczki rowerowej uczniowie mieli do przebycia trase dlugosci 84 km. podzielili te
trase na odcinki rownej dlugosci i codziennie przejezdzali wyznaczony odcinek. Gdyby na
przybycie calej tray zuzyli o dwa dni wiecej, to mogliby dziennie przebywac o 7 km mniej. Ile
kilomentrow przebywali uczniowie dziennie?
PROSZE ROZWIAZANIE

9 paź 15:16
Karol:
9 paź 15:46
Karol: Pomozcie mi
9 paź 16:52
52: Nie krzycz.
xy=84
(x+2)(y−7)=84
Ja bym taki zrobił układ i wyliczył y, bo o to jest pytanie. Oblicz i sprawdź czy taka jest
odpowiedź.
9 paź 16:55
Karol: nie zrobilem na rozwiazanie bo nic nie wiem
9 paź 16:57
Mila:
Jak nic nie będziesz robił, to dalej nic nie będziesz wiedział.
Trzeba próbować.
I sytuacja
x− długość trasy przebytej w ciągu jednego dnia
n − liczba dni w jakiej przebyli trasę.
n*x=84
II sytuacja
x−7 −długość trasy przebytej w ciągu jednego dnia
n+2 − liczba dni w jakiej przebyli trasę.
(x−7)*(n+2)=84
Rozwiązujemy układ równan.
(x−7)*(n+2)=84
n*x=84
n*x+2x−7n−14=84 i n*x=84⇔
84+2x−7n−14=84 /−84,+14
2x−7n=14⇔2x=14+7n⇔
x=7+3,5n
podstawiamy do n*x=84 i mamy
n*(7+3,5n)=84
n*7+3,5n
2=84 /*2
7n
2+14n−168=0 /:7
n
2+2n−24=0 i n>0
Δ=4+4*24=100
| | −2−10 | | −2+10 | |
n1= |
| <0 i nie spełnia założeń lub n= |
| =4 |
| | 2 | | 2 | |
4*x=84
x=21km −długość trasy przebytej w ciągu jednego dnia
9 paź 17:39