odwracalność
Paaaulina: Niech f(x) = 2x+3/3x−1 . Okresl naturalna dziedzine funkcji, zbadaj odwracalnosc f(x),
okresl funkcje odwrotna do f, ewentualnie ograniczajac jej dziedzine. Czy funkcją odwrotną
będzie
−x−3/2−x

Dziedzinę obliczam na początku, tzn. 3x−1=/ 0 ?
9 paź 15:15
Monika: 1) Dziedzina: 3x+1≠0 <=> x≠ −1/3
D=R/{−13}
2) funkcja odwrotna: 3x+12x+3, zał: 2x+3 ≠0
9 paź 15:24
Monika: funkcja odwrotna to jest 1f(x), funkcja przeciwna −f(x)
9 paź 15:25
Paaaulina: co to znaczy zbadać odwracalność?
9 paź 16:00
PW: | | 1 | |
Moniko, funkcja odwrotna do f oznaczana jest tradycyjnie f−1,ale to nie oznacza |
| . |
| | f | |
Taki ułamek byłby nazwany odwrotnością f, a to nie to samo.
Jeżeli funkcja f:X→Y jest różnowartościowa, to f
−1:Y→X, przy czym
f
−1(b)=a ⇔ f(a)=b.
Przykłady na pewno znasz, funkcją odwrotną do f(x)=x
2, x∊[0,
∞) jest g(y)=
√y, bo
√x2=x,
x∊[0,
∞).
Zbadać odwracalność to inaczej zbadać różnowartościowość.
9 paź 22:25