ciągi
kinga: Dany jest ciąg(7,x,11,y). Trzy początkowe jego liczby tworzą ciąg arytmetyczny, a trzy końcowe
liczby tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz liczby x i y.
9 paź 14:51
Kejt:
| | 7+11 | |
x= |
| //z własności ciągu arytmetycznego |
| | 2 | |
11
2=xy //z własności ciągu geometrycznego
dokończ
9 paź 14:58
Monika: 7,x,11 − ciąg arytmwetyczny
x wyznaczasz ze wzoru na środkowy wyraz ciągu arytmetcznego:
a2=a1+a32
następnie wyznaczasz y ze wzoru na środkowy wyraz ciągu geometrycznego:
x,11,y − ciąg geometryczny
a2=√a1*a3
9 paź 15:00