Rozwiaz rownanie
Karol: Rozwiaz rownanie
| 5x3+8x | | 2x2+4 | | x+3 | |
| + |
| = |
| |
| 3 | | 2 | | 6 | |
9 paź 14:42
Monika: zacznij od wspólnego mianownika
możesz też od razu pomnożyc obie str równania przez 6 i otrzymasz:
2(5x3+8x)+3(2x2+4)=x+3
Przemnażasz nawiasy przez liczbę i redukujesz wyrazy podobne
9 paź 14:45
Karol: nie wiem jak robic
9 paź 14:59
Monika: 2*5x3+2*8x+3*2x2+3*4=x+3
10x3+16x+6x2+13=x+3
wszystko na lewą stronę
10x3+16x+6x2+13−x−3=0
i dodajesz
10x3+6x2+15x+10=0
dodajesz te wyrażenia które mają x w tej samej potędze oraz wyrazy wolne
15x bo 16x−x
10 bo 13−3
9 paź 15:08
Messi: 4*3 =12 a nie 13
czy to juz wszystko obliczone
9 paź 15:14