Wartosc wyrazenia
Karol: Oblicz wartosc wyrazenia : (−3a2 b2)(−3+5a−2b) dla a=√2 i b=√3
Prosze rozwiazanie
z gory dziekuje
9 paź 14:39
Monika: tam gdzie masz 'a' w równaniu podstawiasz √2, a tam gdzie 'b' √3 i przemnażasz nawiasy.
Spróbuj policzyć, to powiem ci czy dobrze robisz
9 paź 14:41
Karol: nie wiem
9 paź 14:43
Monika: [−3*√22*√32][−3+5√2−2√3] a teraz?
9 paź 14:46
Karol: nie wiem ile w koncu
9 paź 14:48
Monika: √a = a, to teraz policz ile jest √22 i √32 i podstaw do 1 nawiasu
9 paź 14:52
Karol: [−3*√22*√32][−3+5√2−2√3] =[−3*4*9][−3+5√2−2√3]=[−108][−3+5√2−2√3]= nie wiem co dalej
9 paź 14:58
Monika: √22 = √4=2
[−3*2*3][−3+5√2−2√3) = −18[−3+5√2−2√3]
teraz mnożusz −18 razy każdy składnik nawiasu:
(−18)*(−3)+(−18)*5√2+(−18)*(−2√3) = 54−9√5+36√3
9 paź 15:05
Messi: ok czy to juz wszystko?
9 paź 15:08
Monika: no nie da się tego bardziej pododawać
9 paź 15:09