funkcja odwrotna do f. sinh(x)
lorak: Witam, mam zrobić funkcję odwrotną do:
ex−e−x
y = sinh(x) =
2
Preferuję sposób wyznaczania x, a potem zamiany na y. Niestety nie wiem w jaki sposób wyznaczyć
z tej funkcji x. Podobnie z rysunkiem. Proszę o pomoc.
9 paź 13:24
Basia:
podstawmy
t = ex
mamy
t − 1t
y =
2
t2−1
2y =
t
2yt = t2−1
t2 − 2yt − 1 = 0
Δ = 4y2 + 4 = 4(y2+1)
2y − 2√y2+1
t1 =
= y − √y2+1
2
t2 = y + √y2+1
ex = y−√y2+1 tam gdzie y−√y2+1>0
y > √y2+1
y>0
y2 > y2+1 niemożliwe czyli odpada
mamy więc
ex = y+√y2+1
ln(ex) = ln(y+√x2+1)
x = ln(y+√x2+1)
czyli f−1(x) = ln(x+√x2+1)
ex−e−x
to niebieskie to y=
2
a czerwone to f−1(x) = ln(x+√x2+1)
symetryczne względem prostej y=x